
در میان رسانههایی که اقبال زیادی پیدا کردهاند، شبکههای اجتماعی در فضای سایبر برای تمام اقشار جامعه و بهخصوص نوجوانان و جوانان روزبهروز بیشتر مورد رجوع قرار میگیرند، و چون قابلیت دسترسی به آنها با گوشیهای همراه نیز ممکن است، میتوان ادعا کرد یکی از پررجوعترین رسانههای آینده در جامعه ایران، شبکههای اجتماعی خواهد بود که بر پایه ارتباطات میانفردی، گروهی و جمعی ساخته شده است. کنترل و ضابطهبندی در این وضعیت جدید به حداقل رسیده و تنها خودکنترلی میتواند سبب مدیریت رفتار فرد شود.
یکی از چالشهای جدی نسل امروز مواجه با رسانههای مدرن و بهخصوص شبکههای اجتماعی است که اختیار و انتخاب فرد در فراگرد استفاده از آن بسیار بالا بوده و تمایلات، نیازها و تصمیم او تعیینکننده چگونگی مصرف رسانهای او است. زندگی جدید در شبکههای اجتماعی سایبری سبب بروز پرسشهایی فقهی و اخلاقی بهخصوص در موضوع عفاف و روابط با نامحرم برای متدینان شده است که لازم است حوزههای علمیه با شناخت کافی از ویژگیها و ابعاد رفتار در شبکههای اجتماعی به پاسخگویی آنها بپردازند. اهمیت توجه به این پرسشها در مصرف رسانهای با دیدن آمارهای رو به افزایش طلاقهای ناشی از ازدواجهای اینترنتی یا رفتارهای ضد عفیفانه در شبکههای اجتماعی، جنایتهای جنسی به واسطه آشنایی در فضای سایبر و درنهایت به همریختگیهای شخصیتی و هویتی بیش از پیش آشکار میشود.
برای مثال، هنوز تطبیقی بین خلوت با نامحرم در فضای حقیقی با گفتوگوی آنلاین نامحرمان صورت نگرفته و متدینان پاسخی برای پرسشهای فقهی اینترنتی خود در رفتارهای آنلاین و آفلاین با نامحرم دریافت نکردهاند.
راهنمای خرید و مطالعه نسخه الکترونیک